KINDI - Egyesület

Kindi Egyesületünk 2000-ben alakult; az egyesület neve a Kindergarten szóból származik, így nevezik német nyelvterületen rövidítve az óvodát.

Célja: az óvoda gyermekeinek érdekében a technikai, tárgyi eszközök fejlesztése az óvoda szakmai programjának színvonalas megvalósítása érdekében, a szülői aktivitás növelése, a gyermekek számára egészséges környezet biztosítása, a gyermekek egészséges életmódra nevelése, a német nemzetiségi kultúra ápolása és a nemzetiségi hagyományok őrzése.

Egyesületünk anyagi forrása az óvodás gyermekek szüleinek támogatásaiból, a szülők, támogatók által felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ából, valamint képviselői választói keret felajánlott összegéből, továbbá sikeres pályázatokból tevődik össze.

Egyesületünk által támogatott, megvalósított főbb programok, eszközök:

  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2018-ban kiírt és elnyert pályázatból finanszíroztunk a gyerekek mecseknádasdi kirándulását, tájház látogatást, interaktív programot a fazekasmesternél.
  • a Kindi Egyesület támogatásával valósulnak meg a tavaszi és őszi kirándulások (Ófalu, Zsályaliget, Geresdlak).
  • Emlékezetes programunk volt 2019-ben a Pécsi Kisvonattal történő utazás, vagy éppen az óvodánkban megrendezésre kerülő bábműsorok, zenés programok, melyeket szintén a Kindi Egyesület támogatott.
  • Az óvoda fejlesztőeszközeinek, játékeszközeinek, valamint a mozgásfejlesztéshez használható eszközeinek beszerzését is segítette az egyesület.
  •  Az utóbbi évek legjelentősebb fejlesztése az udvarra egy kötélgúla vásárlása volt, amelyet a gyerekek nagy örömmel használnak, ügyesen másznak rajta kicsik és nagyok.
  • Környezetünk szépítése érdekében a gyerekekkel együtt tavasszal virágokat és kultúrnövényeket ültettünk. A magas ágyást szintén az egyesület vásárolta meg, a gyerekek nagy szorgalommal ültették, locsolták a kultúrnövényeket, melyeket ősszel betakarítottak, elfogyasztottak.
  • Az egyesület minden csoportokba vásárolt egy modern, az óvodás korosztály számára kifejlesztett informatikai eszközt. A Bee-Bot (robotméhecske) játékeszköz kiválóan alkalmas az irányok tanulására, a matematikai és a német nyelvi képességek játékos fejlesztésére is.
  • Az egyesület jóvoltából minden csoport rendelkezik laptoppal, amely a pedagógiai munka dokumentálásban segíti az óvodapedagógusokat, továbbá a rendelkezésre álló projektorokkal lehetőséget biztosít a közösen átélt ünnepek, események, kivetítésére, valamint német mesefilmek, diafilmek megtekintésére.
  • Az egyesület egy jelvénykészítő eszközt is vásárolt. volt. A kitűzőknek nagy sikere volt a gyermekek körében a farsang alkalmával, közös programokra, kirándulásokra tervezzük kitűzők készítését.
  • Napvitorla beszerzése az óvoda udvarába.

Céljainkat a családokkal szoros összhangban valósítjuk meg. Nemzetiségi rendezvényeinken bemutatjuk és a mindennapokban is megvalósítjuk a német kisebbség kultúrájának megőrzését, hagyományainak ápolását. Az óvodás gyermekeink német nyelvű környezetben élményalapú tanulás során ismerkednek a nemzetiségi hagyományokkal. Német nemzetiségi örökségünk megismertetése érdekében programokat szervezünk és a tanösvényünk eszközeinek bővítését is segíti a Kindi Egyesület.

 

Az Egyesület adószáma:18318371-1-02

Folyószámla száma:50100112-12008036

 

Kapcsolattartó:
Nichterné Ruppert Kinga
+36 72 251-159

 

magyar