Szakkörök

 

1. Német tehetséggondozás

A német középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgára, közép-vagy emeltszintű érettségire felkészítő foglalkozások alatt a német nyelvtanra és a kommunikációra, a vizsgák típusfeladatainak begyakorlására helyezzük a hangsúlyt.

 

2. Németül tanult tantárgyak tanulásának segítése

Gimnáziumunkban több tantárgyat is németül tanulnak diákjaink: történelem, földrajz, biológia, etika, informatika, matematika, hon- és népismeret

 

3. Filmklub

Van, ami gyönyörködtet, és van, ami tanít. Szakkörünket a két komponens elegye teszi teljessé, hiszen a diákok által kért és a szakkörvezető által ajánlott filmek megtekintése után a film témájának megbeszélésére is sort kerítünk.

 

4. Sakk szakkör

A sakk egy logikát fejlesztő játék. Segít egyszerre kikapcsolódni és problémát megoldani is, közösségfejlesztő hatása van. A sakkozás okozta kognitív előnyök: koncentráció, vizualizáció, memória, tervezés és kreativitás.

 

5. Matematika felzárkóztatás és tehetséggondozás

Célunk, hogy azokat a kollégistákat segítsük, akik tanórán lassabban képesek megérteni és elsajátítani a tananyagot. Igyekszünk IKT-s eszközöket is felhasználni a szemléltetésre, fokozva ezzel a tanuló előre menetelének lehetőségét.

 

6. Magyar-német nyelvű irodalmi színpad

Szavaló- és prózamondó versenyekre felkészítés, beszédgyakorlatok, színdarabírás és előadás, Mikulás ünnepség megszervezése - többek között a feladatunk.

 

7. Csillagász szakkör

Helyünk a Világegyetemben, a Naprendszerben; bolygók, kisbolygók, holdak, meteorok és üstökösök... Fekete lyukak, a csillagok csodái, űreszközök felfedezései.. Egyedül vagyunk? -tények és teóriák.

 

8. Fúvószenekar

Zenekarvezető: Halmi Gábor

Fúvószenekarunk számos hazai és németországi fellépés élményével gazdagabb. A tradícionális sváb fúvószenekari repertoár mellett műsoron tart filmzenéket, musicaleket, slágerátiratokat. Rendszeres fellépői a hagyományos intézményi eseményeknek és a német nemzetiségi rendezvényeknek regionális és országos szinten egyaránt.

 

9. Koch-Kurs (Főző-és sütő szakkör)

Szakkörvezető: Györgyiné Jávorka Barbara

A közös sütés-főzés élményének megtapasztalása a tervezéstől a bevásárláson át a megvalósításig, a finom ételek elfogyasztásig és persze a nem oly népszerű mosogatásig és elpakolásig. Az elkészített ételek közé becsempésszük a tradicionális sváb ételeket és édességeket is.

 

10. Kreatív szakkör

Szakkörvezető: Frick Anita

A szakkörön különböző technikák megismerése és az alkotókedv kiélése a cél. Tanév elején megbeszéljük, mivel szeretnénk foglalkozni, milyen alapanyagok kellenek, mit hol lehet beszerezni.

Figyelembe vesszük az ünnepeket is, hogy saját kezűleg készített ajándékokkal lepjük meg szeretteinket illetve a kollégium dekorálását is szem előtt tartjuk.

 

11. Aerobic szakkör

A szakkör célja:
 - A tanulók mozgáskultúrájának fejlesztése. 
 - A rendszeres testedzés igényének kialakítása.
 - Az alakformálás és az izomzat növelésével, szinten tartása.
 - Az állóképesség fejlesztése.
 - A fizikai erőnlét fokozása.
 - Egészséges életmódra nevelés
 - Az egészséges életmódra ösztönzés.

 

12. Fizika szakkör

Szakkörvezető: Birkenstock Ivett

A szakkör célja, hogy a fizika tantárgy tanulásával, megértésével, nehézségével küzdő tanulók felzárkózását segítése, a lemaradás okait csökkentése, a tanulók továbbhaladását támogatása. A tanulói kompetenciák növelése által a tanulók érdemjegyeinek javítása.

 

13. Röplabda

Szakkörvezető: Frick Anita

Megismerkedünk a röplabda alapszabályaival, és a különböző mozgásformákkal a pályán. Ha van rá lehetőség hetente kétszer tudunk játszani, vegyes csapatban, vegyes korosztállyal. Részt veszünk a kollégiumok

között, megrendezett Röplabda és Strandröplabda Kupán. Legfőbb cél, hogy jól érezzük magunkat játék közben, ezért a szakkör jellege nem edzés, hanem kellemes délutáni kikapcsolódás.

 

 

14. Futball

Lányoknak a szakkörvezető: Györgyiné Jávorka Barbara

Közös sportélmény, közösségformálás, sikerélmény, egyszerűen a mozgás örömének megtapasztalása, ügyesedés, erősödés, egymás és a futball szabályainak megismerése. Meghirdetett bajnokságokon, focikupákon való részvétel.

Fiúknak a szakkörvezető: Tóth Balázs

A tanév során részt veszünk kollégiumok közötti bajnokságon illetve egy délután alatt lezajló tornákon is. A Koch Valéria Focikupa idén már negyedszerre lett volna megrendezve.

magyar